Новини

Пространство и време

На 2 май, нашите ученици Мартин и Звездомир от 11 Ж клас се представиха достойно на ученическата конференция „Пространство и време“, организирана от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и проведена в зала „Европа“ на университета. В присъствието на комисия от уважавани преподаватели, многобройна публика и жестока конкуренция, Мартин представи презентация по история, а Звездомир по география. Момчетата получиха висока оценка от преподавателите и направиха приятно впечатление на всички присъстващи. Можем смело да кажем, че вече имаме двама бъдещи студенти във ВТУ по история и география. Нашият бивш ученик и завършващ студент по история Христо Копринков беше с нас през цялото време за морална подкрепа, чувствайки се напълно съпричастен към добрите изяви на ПГЕЕ. Браво на момчетата!

Отборът на ПГЕЕ”М.В.Ломоносов” първенци в Национално състезание по „Електротехника”

На 25.04.2017г. в Техническия колеж в Ловеч се проведе Национално състезание по „Електротехника”, организирано от Асоциация на Професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърна техника. В събитието се включиха участници от Професионални гимназии от Горна Оряховица, Бургас, Плевен и Пазарджик.

Състезанието се състоеше от две части – Теоретичен тест, попълнен от всеки участник и практическа задача, състояща се от две задачи и изпълнена отборно.

Първо място спечели отборът на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов”, гр. Горна Оряховица, с представители Георги Гинчев 12 клас, Любен Петров 11 клас, Пламен Филев 11клас и Евгени Филев 11 клас от специалности „Електроенергетика” и „Електрически инсталации”. Ломоносовци се представиха достойно , като в регламентираното време успяха да изпълнят отлично и без грешка и двете задачи .

 

 

Енергетиката и ние

На 31 март 2017г. в Електротехническия факултет на Технически университет – Варна се проведе за пореден път Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние – Варна 2017”, в което взеха участие 88 ученици от 17 професионални гимназии от големи и малки градове в страната, между които Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив, Казанлък, Козлодуй, Севлиево, Димитровград, Кнежа, Мадан, Панагюрище, Бургас и Варна.

Регламентът на Националното състезание „Енергетиката и ние“ дава максимална свобода на учениците да изберат как да представят в рамките на 20 минути своята теза, подкрепена с презентация, доклад, макет, филм или демонстрация . Критериите за оценка бяха пълнота, качество, приложимост на разработката и оригиналност на изпълнението. В оценяващото жури участваха домакините от ТУ – Варна, РУО – Варна, Асоциацията на производителите на екологична енергия, ЕКО – МЕР – Варна, фирми от бранша и електроразпределителни дружества. Журито имаше тежката задача да класира финалистите в една относително равностойна „борба“.

Представителите на Горна Оряховица са от ПГЕЕ „Ломоносов“ участваха с три разработки -Славян Марков Генчев XII клас , Александра Симеонова и Стелиан Илиев от XI I клас , и Любен Петров от XI клас с ръководител инж. Светлана Костова.И трите разработки бяха представени много добре, за което участниците получиха награди.

Първо място от Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние ” спечели Славян Марков Генчев ученик от дванадесети клас в ПГЕЕ „ М. В. Ломоносов“ с разработка на тема Геотермална енергия, а единадесетокласникът от горнооряховската ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” Любен Здравков Петров е на второ място с разработка в областта на Пасивните къщи. С участието и класирането си Любен Петров подобри миналогодишното си представяне в Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние – Варна 2016, когато беше класиран на пето място. За постиженията си участниците получиха Грамоти за класиране според постиженията си , сертификати за участие и много материални награди , а до ръководството на ПГЕЕ „Ломоносов “ беше изпратено благодарствено писмо за отличното представяне на състезанието. Връчването на наградите премина с много емоции от страна на учениците, учителите и организаторите.

 

 

 

Национално състезание по „Асемблиране на РС”

На 24.03.2017 година се проведе третото Национално състезание по „Асемблиране на РС”. Организатор на събитието беше Асоциацията на Професионалните Гимназии по Електротехника, Електроника и Компютърни Технологии. Домакин на състезанието отново бяха ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ град Плевен. В състезанието взеха участие девет отбора от професионални гимназии, членки на АПГЕЕКТ. – ПГ по телекомуникации София, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчварор”- Севлиево, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” -Горна Оряховица, ПГ по битова техника -Пловдив, ПГ „Проф. Асен Златаров“-Видин, ПГМЕТ- Плевен, ПГМЕТ- Пазарджик, ПГМЕЕ- Бургас и ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“-Плевен.
Oтборът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” Горна Оряховица в състав Славена Тихова, Андреана Йорданова, Николай Николов и Севди Бекяров се класира на ІІІ място комплексно, като на практическото задание зае II място.
Надяваме се традицията да се запази и през следващата учебна година ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ да е домакин на станалите вече традиция състезания.

 

ХАКАТОН CODE4VTU

На 01.04.2017г. във факултет „Математика и Информатика“ на Великотърновския университет за трети пореден път се проведе хакатона CODE4VTU. Организатори на еднодневния маратон по програмиране са „Клуб на програмистите във Велико Търново“, факултет „Математика и Информатика“ на Великотърновския университет и студентите от Общото събрание на факултета. Оценяването се извърши от представители нa фирми от Велико Търново . В събитието се включиха 22 участника, разделени в 7 отбора от 2 области на страната. Явиха се ученици от Велико Търново, Горна Оряховица и Трявна. Имаше три студентски отбора.

Хакатонът спечели смесеният отбор с ученици от СУ „П. Р. Славейков“ Трявна и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Горна Оряховица с нестандартното име „The Killers„.Спечелиха първо място не само на състезанието, но и в онлайн надпреварата за най – много харесвания.

Отборът „The Killers„ от общо седемте места заеха престижното първо място – представител на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ Горна Оряховица е Станислава Георгиева Xе клас. Те представиха своята имплементация на играта „Мафия„, която беше мобилно приложение, използващо база в облака – изработения от отбора проект е и уеб сайт. Добре се справиха и с графичния дизайн, рекламните материали, UML диаграмата, съпровождащите документация, лиценз.

Всички от отборът класиран на първо място получиха специални награди външен харддиск, безплатен 3D принт на техни собствени проекти , сертификат за участие и bluetooth колонка.

Нова лаборатория откриха в ПГЕЕ”М. В. Ломоносов”

Най-новата придобивка в ПГЕЕ”M. В. Ломоносов” е „Лаборатория по микроконтролерна техника и сградна автоматизация”, която се откри на 30 март 2017 година. Тя е реализирана по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул” Модернизиране на системата на професионалното образование”, и е осъществена в партньорство и с съфинансиране от нашите приятели от фирма”Пасат електроникс”ООД, гр. Горна Оряховица.

  Лабораторията е оборудвана с най-съвременна техника, като са осигурени 13 работни места за провеждане на качествен учебен процес с учениците от специалностите „Електрически инсталации” и „Електроенергетика”,”Системен програмист”,”Възобновяеми енергийни източници” и „Компютърна техника и технилогии”.

Нашият партньор фирма”Пасат електроникс”ООД, гр. Горна Оряховица, спомогна за осигуряването на 13 реални работни места и за провеждане на производствената практика на учениците от XI и XII класот специалностите”Системен програмист” и „Компютърна техника и технилогии” през настоящата учебна година.

Гости на тържественото откриване бяха: г-жа Румяна Костадинова, представител на МОН, г-жа Красимира Станчева и инж. Д. Иванова от фирма ”Пасат електроникс”ООД, инж. Таня Димитрова от РУО, гр. В. Търново,зам. –кметът на Община Г. Оряховица г-жа Й. Кушева и г-жа М. Николова, доц. д-р Митко Господинов и инж. Г. Стефанов от Териториалната организация на научнотехническите съюзи, гр. В. Търново, настоящи и бивши учители в ПГЕЕ”М. В. Ломоносов”, ученици.

Гостите бяха посрещнати с песни от красиви лазарки, след което директорът и г-жа Красимира Станчева прерязаха лентата и откриха новата лаборатория. След приветствените думи на директора гостите пожелаха спорна и плодотворна работа на учениците в новата лаборатория, както и да продължат достойната линия на новатори ломоносовци, започната от първите с ръководител на дейностите по ТНТМ – г-н Михаил Михайлов, който с радост приветства новата придобивка на училището.

С благодарности към екипа, подготвил и реализирал проекта, завърши официалната част на откриването на лабораторията. След това учениците демонстрираха познания за работа с новата техника и оборудване в лабораторията по различните направления и специалности.

 

Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“ – Варна 2016

13106801_1109266795781036_1719181199_o

Седемдесет ученици от 9 до 12 клас, участваха във финала на Първото Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“, организирано от Община Варна, Регионалния инспекторат по образованието – Варна, Технически университет – Варна и Професионалната гимназия по електротехника – Варна.

Домакин на заключителния етап на 15 април беше Електротехническият факултет в Технически университет-Варна.

Гостите поздрави лично Ректорът на Технически университет – Варна, проф. д-р инж. Росен Василев.

13106058_875513435891558_427693482_o

Интересът към форума, който е приемник и продължител на традициите на националната ученическа конференция „Енергия на бъдещето“, беше изключително голям – участваха средношколци от професионалните гимназии в 16 града, сред които Горна Оряховица, Стара Загора, Пловдив, Русе, Дряново, Червен бряг, Козлодуй, Севлиево, Димитровград, Габрово, Русе, Ямбол, Бургас, Варна и др. Представителите на Горна Оряховица са от ПГЕЕ „Ломоносов“ Александра Симеонова и Стелиан Илиев от XI клас с презентация на тема „Енергийна ефективност“, и Любен Петров от X клас с презентация на тема „От биомаса към биоенергия“ с ръководител инж. Светлана Костова.И двете разработки бяха представени много добре, за което участниците получиха сертификати.

Регламентът на Националното състезание „Енергетиката и ние“ дава максимална свобода на учениците да изберат как да представят в рамките на 10 минути своята теза, подкрепена с презентация, доклад, макет, филм или демонстрация.

Критериите за оценка бяха пълнота, качество, приложимост на разработката и оригиналност на изпълнението. Презентациите оцени жури от представители на ТУ-Варна, Община Варна – Дирекция „Образование и младежки дейности“, РИО – Варна, Асоциацията на производителите на екологична енергия, ЕСО ЕАД – МЕР Варна, „Енерго-Про“ ЕАД, „Вестас България“ ЕООД и „Калиакра уинд пауър“ АД. Журитата имаха тежката задача да класират финалистите в една относително равностойна „борба“.

Връчването на наградите премина с много емоции от страна на учениците, учителите и организаторите

06.12.2015 – ПГЕE е член на асоциацията АПГЕЕКТ
Вече официално ПГЕE е член на Асоциация на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни технологии (АПГЕЕКТ). Повече информация може да видите тук

 

На проведения вденя на отворените врати в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ турнир по CS1.6 на първо място се класираха учениците 8ж клас от ПГЕЕ:

????????????

на второ и трето място се класираха учениците от 4клас на СОУ „Вичо Грънчаров“ гр. Горна Оряховица

????????????

Трето място

????????????

На 18. 04. 2015 г. в ПГЕЕ се проведе поредното Великденско математическо състезание за ученици от I до XII кл.Резултати и класиране:http://kms-vms.net-bg.info/

postijeniya_moga i znaya kak 004

postijeniya_moga i znaya kak 003

book_poster

За акцията „Подари Книга, подари Светлина „- ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“Горна Оряховица

 ХУДОЖЕСТВЕНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ЗАСТЪПЕНИ В ПРОГРАМАТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ПРОЧИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

в IX – XII клас

IX клас

 

 1. Омир. „Илиада“
 2. Старогръцка лирика: Алкей, Сафо.
 3. Есхил. „Едип цар“.
 4. Софокъл. „Антигона“.
 5. Еврипид. „Електра“.
 6. Библия.Стар завет. Сътворението на света и човека. Историята на Йосиф и неговите братя. Историята на Мойсей. Десетте Божи заповеди.
 7. Библия. Нов завет. Произход на християнството. Нов завет. Основен сюжет. Евангелие от Матея.

Старобългарска литература.

 1. „Пространно житие на св. Кирил.“,„Проглас към Евангелието“.
 2. Константин Преславски. „Азбучна молитва“.
 3. Черноризец Храбър. „За буквите“.
 4. 10. Презвитер Козма. „Беседа против богомилите“.
 5. 11. Апокрифът„Ходене на Богородица по мъките“.

 X клас

 1. Джовани Бокачо. „Декамерон“.
 2. Мигел де Сервантес. „Дон Кихот“.
 3. Уилям Шекспир. „Хамлет“.
 4. Жан-Батист Молиер. „Тартюф“.
 5. Даниел Дефо. „Робинзон Крузо“.
 6. Джордж Байрон. Поезия. Романът в стихове „Дон Жуан“.
 7. Оноре дьо Балзак. „Човешка комедия“ – романът „Дядо Горио“.
 8. Шарл Бодлер. Поезия. „Цветята на злото“. Европейски модернизъм

Българска възрожденска литература.

 1. Паисий Хилендарски. „История славянобългарска“.
 2. 10. Добри Чинтулов. Поезия.
 3. Петко Р. Славейков. Поезия. Поемата „Изворът на Белоногата“.
 4. 12. Любен Каравелов. Повестта „Българи от старо време“.
 5. Добри Войников. Комедията „Криворазбраната цивилизация“.

XI клас

 

 1. Христо Ботев. Поезия: „Майце си“, Към брата си“, „Елегия“, „До моето първо либе“, „На прощаване“, „Борба“, „Моята молитва“, „Хаджи Димитър“, Обесването на Васил Левски“. Публицистика: фейлетонът „Политическа зима“.
 2. Иван Вазов. Поезия: „Де е България?“, „На България“, „Българският език“; цикълът оди – „Епопея на забравените“ („Левски“, „Кочо“, Паисий“, „Опълченците на Шипка“ и др.); „Линее нашто поколенье“, „Елате ни вижте“, „При Рилския манастир“; повестта „Чичовци“, романът „Под игото“; разкази: „Дядо Йоцо гледа“.
 3. Алеко Константинов. Фейлетони: „По „изборите“ в Свищов“, цикълът фейлетони „разни хора – разни идеали“; книгата с очерци „Бай Ганьо“.
 4. Пенчо Славейков. Поезия: стихосбирката „Епически песни“; философски поеми: „Сърце на сърцата“, „Микеланжело“ и др.; поемата „Ралица“; поетическият сборник „На Острова на блажените“.
 5. Пейо К. Яворов. Поезия: „На нивата“, „Градушка“, „Към върха“, „Нирвана“, „Заточеници“, „Хайдушки песни“, „Песен на песента ми“; интимна лирика: „Две хубави очи“, „На Лора“ „Ще бъдеш в бяло“, „Благовещение“, „Пръстен с опал“, „Чудовище“, „Не си виновна ти“ и др.
 6. Елин Пелин. Разкази: „По жътва“, „Напаст божия“, „Андрешко“, „Ветрената мелница“, „Косачи“; цикълът разкази „Под манастирската лоза“; повестта „Гераците“.
 7. Димчо Дебелянов. Поезия: „Спи градът“, „Пловдив“, „Помниш ли, помниш ли…“; любовни елегии; „Да се завърнеш в бащината къща…“; фронтова лирика: „Един убит“, „Прииждат, връщат се“, „Нощ над Солун“, „Сиротна песен“ и др.

XII клас

 

 1. Христо Смирненски. Поезия: „Ний“, „Юноша“, „Да бъде ден!“; цикълът „Децата на града“ – „Братчетата на Гаврош“, „Старият музикант“, „Цветарка“ и др.; цикълът „Зимни вечери“.
 2. Гео Милев. Поезия: поемата „Септември“; статии: „Фрагментът“, „Небето“, „Възвание към българския писател“.
 3. 3. Атанас Далчев. Поезия: „Болница“, „Хижи“, „Прозорец“, „Старите моми“, „Стаята“, „Повест“, „Дяволско“, „Книгите“ „Вечер“, „Към родината“ и др.
 4. Елисавета Багряна. Поезия: „Амазонка“, „Зов“, „Вик“, „Видение“, „Стихии“, „Кукувица“, „Вечната“, „Потомка“, „Ръцете“; стихотворения от цикъла „Бретан“ и др.
 5. Йордан Йовков. Разкази: „Последна радост“, „Песента на колелетата“, „Серафим“, „ Дрегоселец“; цикълът разкази „Старопланински легенди“ и др.
 6. Никола Вапцаров. Поезия: „“Вяра“, „Песен за човека“, „Спомен“, „Романтика“, „Завод“, „История“, „Кино“, „Прощално“, „Борбата е безмилостно жестока…“ и др.
 7. Димитър Димов. Романът „Тютюн“.
 8. Димитър Талев. Романът „Железният светилник“.
снимка0582

Oтборът на ПГЕЕ е общински първенец по футбол за 2014- ХІ-ХІІ клас

снимка0585

Финал на вътрешно първенство по футбол 14.11.2014г- Хб – ХІ е резултат 3:2

 

 

 

DOEA_INT_+PROUD_TO_DELIVERУчилище за Лидери в ПГЕЕ….

 На 24 – 26 октомври в Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“, Горна Оряховица, се проведе Обучение на Лидери за Международна награда на херцога на Единбург“,по която училището вече е лицензирано. Участваха четирима учители от ПГЕЕ и по двама учители от Първо основно училище“Иван Вазов“ и от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, В. Търново. Обучението се проведе от представители на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург „, София, която е и националният представител на Наградата. Любомира Велчева, Мария Цветкова и Петя Димитрова работиха три дни със заразяващ ентусиазъм, за да предадат основните послания на Наградата.

DSC02069

Какво представлява Наградата?

Водещата международна програма за личностно развитие, разпространена в над 140 държави по света, свързва младежите между 14 и 24- годишна възраст с лидери и ментори в различни професионални сфери. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 милиона млади хора са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в  рамките  на Наградата. Тя има три нива: Бронз, Сребро и Злато.Участниците в Наградата сами поставят свои собствени цели и ги следват в рамките на своята програма, избират активности, развивайки умения в няколко основни направления и преживяват Приключенско пътуване. Тези направленията са: Умения, Физическа активност и Доброволчество. За да постигнат най-високото ниво на Наградата – Злато, участват в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

В момента над 900 000 младежи по целия свят постигат своите цели като част от програмата, развивайки универсални умения и качества, полезни за цял живот. Всяко ниво осигурява на младежите сертификат, който им дава много и полезни възможности навсякъде по света.

По примера на много други държави и Наградата в България има свой патрон – президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Едно ново предизвикателство застава пред ПГЕЕ и училището го посреща с енергия и вдъхновение, за да бъде полезно на своите възпитаници.

Информация за програмата в България може да намерите на:http://intaward-bg.org/

PozdravAdresMM24POZDRAV_KMET2452014PGEEMVL

Класиране от Великденското Математическо Състезание

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

по случай

1 НОЕМВРИ – ДЕН  НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Среща с историята на Горна Оряховица

На 30.10.2013г. в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ се проведе втората среща лекция от поредицата „ПРОБУЖДАНЕНАРОДОВАТА ПАМЕТ ЗАГОРНАОРЯХОВИЦА“, посветена на Деня на народните будители и на историческото минало на Горна Оряховица. Присъстваха много гости от града, ученици и учители от училището, както и специалните ни гости – проф. Нено Неделчев, Михаил Михайлов, Атанас Коев- уредник на музей „Емилиян Станев“, В.Търново, Кина Маркова – бивш директор на ПГЕЕ.

Срещата откри г-н Филип Филипов, директор на ПГЕЕ, който отбеляза значението на тази инициатива за живота на училището и на града ни, посочвайки за пример различните поколения, които тази вечер се бяха събрали в зала 306 на ПГЕЕ. Г-жа Благовеста Георгиева, учител по история,  представи гостите, даде им думата , за да кажат по нещо за себе си, и очерта темата на вечерта.

Особено атрактивен за аудиторията беше г-н Неделчев, който в образен стил разказа за началото на празника, за семантиката на думата „будител“, за големите горнооряховчани-просветители. Г-н Михайлов, бивш учител в ПГЕЕ, представи книгите си, свързани с Г.Оряховица, и припомни за някои видни горнооряховчани, незаслужено забравени от днешното време. Лекцията на г-н Атанас Коев се опираше на книгата на Звезделин Цонев- „История на Г.Оряховица“, която припомни за исторически личности и събития от нашия край.

Последна беше изявата на Йордан Николов, ученик от 11 клас от ПГЕЕ, който беше подготвил презентация по темата, свързана с живота и делото на Иван Момчилов- учител, просветител и книжовник на Българското възраждане.

Следващата среща от инициативата, която ще се проведе на 13.11.2013г.,  ще е посветена на Георги Измирлиев. Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В.Ломоносов“ пое един просветителски и граждански ангажимент с реализиране на тази поредица от срещи и дискусии, посветени на пробуждане на родовата памет за Г.Оряховица. Желанието ни е да разширяваме аудиторията си, да даваме трибуна на много и различни гласове, защото – да спомним, означава – да ПОМНИМ.

УЧЕНИЦИ ОТ ПГЕЕ „М. В. ЛОМОНОСОВ” –

НА ОФИЦИАЛНА ВИЗИТА В УКРАЙНА

От 14 до 19 октомври 2013 г. група от 15 ученици от 11 клас при ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” град Горна Оряховица заедно с трима ръководители бяха поканени от ректора на Одеска академия по стандартизация, метрология и контрол проф. д.т.н. Леонид Коломиец за участие в международна научна конференция по стандартизация. Това посещение е втората официална среща на двете учебни заведения след посещението на г-н Берди Бердиев – зам-ректор на академията през 2011 г. по случай 50 годишнината на ПГЕЕ.

Визитата се осъществява съвместно със Сдружение „Славянско единство”, в което членуват и учители и ученици от ПГЕЕ. Сдружението има съществен принос за възстановяването на традиции, започнати преди повече от 45 години, за размяна на учебни групи между Техникум по електротехника „М. В. Ломоносов” и Техникум по измервания в град Одеса.

В Одеска академия по стандартизация се обучават представители на 38 страни, сред които и български студенти. Те ни посрещнаха развълнувани по български – с хляб и сол и по време на цялата визита бяха неотлъчно до българските си приятели.

Една от целите на посещението бе учениците от нашето училище да се запознаят с традициите в образователната и учебно-възпитателната дейност на това старо и елитно учебно заведение. Ръководтсвото и преподавателите с желание ни показаха лаборатории и кабинети, в които благодарение на разнообразната и модерна техника обучаващите се там ученици и студенти получават солидна подготовка за бъдещата си професионална реализация в областта на измервателната техника, метрологията и контрола на качеството. Беше ни предоставена и възможност да се запознаем с реалната работна среда в завод за провдници и кабели, където обучаваните усъвършенстват уменията, придобити при теоретичната подготовка.

За усилията, които ръководството на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” и членовете на Сдружение „Славянско единство” са положили в името на възстановяването и укрепването на дружеските отношения между двете учебни заведения, бяха връчени плакети от ректора на академията. В наша чест домакините изнесоха концерт, в който ученици и студенти от Украйна, Русия, Туркмения и Молдова пяха песни на различни езици, включително и на български, танцуваха темпераментни туркменски танци. Възпроизведен бе и автентичен фолклорен обичай от пролетния обреден календар на Украйна. Концертът завърши с много смях и танци, български хора и песни. Домакините организираха и вечери, посветени на националните култури. На украинска сцена нашите ученици свириха на пиано, пяха песни, показваха филми за България, за родния ни край и училището. С осбен интерес бе посрещната и приятелска среща по волейбол между отборите на Украйна, Туркмения и България.

Един от акцентите в програмата на пребиваването ни бе участие в международна научна конференцията по случай Международния ден на стандартизацията – 17 октомври. Двама ученици от 11 клас представиха научен доклад за състоянието и перспективите на Българския институт по стандартизация и неговата европейска и международна интеграция. За участието си получиха международни сертификати.

На кръгла маса бяха обменени полезни практики, методи и форми на обучение, възможни варианти за по-нататъшно развитие на ползотворното сътрудничество. Директорът на ПГЕЕ инж. Филип Филипов запозна ръководството на академията с приоритетите на обучението в нашето училище, с тенденциите за усъвършенстване на учебния процес, съобразно динамиката на времето.

Домакините бяха любезни да ни запознаят с историята, забележителностите и културното наследство на града герой Одеса. Посетихме различни храмове, музеи,паметника на незнайния матрос, паметника на Тарас Шевченко. Особено вълнуващо бе посещението на Дома на литературата, в който наред с оригинални ръкописи на Пушкин, Достоевски, Гогол в специално подредена стая стоят ръкописи на Ботев и Вазов, техни вещи, както и други предмети, свидетелстващи не само за духа на нашето късно Възраждане, но и за трайната следа, оставена от българите в Одеса по онова време. Особено вълнуваща за българските ученици бе срещата с председателя на Всеукраинско сдружение на българите в Одеса Димитър Терзиев. Сградата на сдружението е своеобразен храм на българския дух, храм, който се поддържа и днес от родолюбивите българи, наброяващи повече от 5000 души. Учениците развълнувано разглеждаха картини на български майстори, портрети на видни възрожденци, музеен кът с историята на България… Такова вълнение не би могло да завърши по друг начин, освен с изпълнението на песента „Една българска роза” в акомпанимент на пиано. Особенотрогателен за нас бе и фактът, че в Одеса имат паметници видни българи и славянски дейци като Христо Ботев и Кирил и Методий, които винаги са обкичени с цветя. Ние също се поклонихме.

Резултатите от визитата ни дават увереност, че предприетите от двете учебни заведения стъпки са в правилна посока и тя е – развитие и взаимно обогатяване в името на по-доброто бъдеще на младите хора.

 

В ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ гр. Горна Оряховица ще се изучава китайски език

На 24.10. 2013г. в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ от КИТАЙ пристигна учителката Xiong Xi, която ще обучава учениците в професионалната гимназия на китайски език. 

На 16.10.2013(сряда) се проведе първата от поредицата беседи за „Бележити личности на гр. Горна Оряховица“, посветена на    инж. Марко Генчев Илиев.

ПГЕЕ „М. В. ЛОМОНОСОВ” – гр. Г. ОРЯХОВИЦА

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

по случай

                                         24 МАЙ – ДЕННАСЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

                                             И НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА

За активна дейност, високи постижения и принос за издигане авторитета на училището, ръководството на ПГЕЕ поздравява учениците:

 • Цветомира Тодорова и Лора Косева, 12 е кл.; Анелия Андонова, 11 е кл.- класирани за Областен кръг на Олимпиадата поБългарски език и литература и по Философия
 • Полина Цанева, 12ж кл., Димитър Димитров, 12 г кл. и Анита Дериджиян, 11 е кл. – класирани за Областен кръг на Олимпиадата поБългарски език и литература
 •  Ваня Симеонова и Боян Събчев, 10 е кл. – класирани за Областен кръг на Олимпиадата по Английски език
 • Йоана Георгиева, 11 е кл., класирана за Областен кръг на Олимпиадата по Философия
 • Данаил Манаилов , 10 б; Георги Казаков ,11 г; Димитър Атанасов, 11 е; Стефан Маринов, 11 ж – класирани за Областен кръг на Олимпиадата поИстория
 • Радостин Стоянов, 8 з клкласиран за Областен кръг на Олимпиадата поГеография и икономика
 • Даниел Гецов, 12 е кл. – класиран за Областен кръг на Олимпиадата поМатематика, класиран на Математически турнир на ВТУ с оценка 6,00 за кандидатстване във ВУЗ-а, 3 място на Великденско математическо състезание.
 • Иван Богданов, 11 е кл.класиран за Областен кръг на Олимпиадата поМатематика, 1 м на Великденско математическо състезание и активно участие при изработване на рекламни материали на ПГЕЕ
 • Илия Тихов, 9 ж кл -класиран за Областен кръг на Олимпиадата поМатематика, 3 м на Великденско математическо състезание, 5 м на Коледно математическо състезание, 1м на „ Европейско Кенгуру” в Г. Оряховица
 • Елица Тасич , 10 е кл. – 3м на Коледноматематическо състезание, 4 м на Великденско математическо състезание
 • Славена Тихова, 8 ж кл.; Александър Николаев,10 е кл. иГабриела Събкова, 11е кл. – 1 м на математическо състезание „ Европейско Кенгуру” в Г. Оряховица
 • Георги Димитров, 11 е кл – 4 м на Великденско математическо състезание
 • Здравко Хвърлингов, 9 е – класиран за Областен кръг на Олимпиадата поМатематика
 • Димитър Славчев, 12 е кл. – 1 м на Областен кръг на Олимпиада по Информационни технологии
 • Радослав Гатев, 12 е кл. – 5 м наВеликденско математическо състезание и активно участие при изработване на рекламни материали на ПГЕЕ
 • Симеон Славков и Деян Димитров, 11 е кл. – активно участие при изработване на рекламни материали на ПГЕЕ
 • Иван Тонев, 12 в кл. – класиран за Национален кръг на Олимпиадата по техническо чертане с оценка 6, 00 за кандидатстване във ВУЗ
 • Даниел Денев, 9 ж кл – 1 м индивидуално и 2 място отборно с Денис Миленов, 10 д кл на Петата панорама на професионалното образование, Пловдив 2013г.
 • Йордан Николов, 10 б кл.-2 грамоти за мултимедийни проекти от Национална конференция Енергия на бъдещето, гр. Варна и 1 грамота с Никола Василев, 10 б кл.от Научна конференция по Възобновяемиизточници на енергия, гр. Плевен
 • Мергюл Юсеинова, 9 з кл.; Ради Радев, 10 б кл.; Данаил Манаилов, 10 б кл. – поздравителен адрес за макет от Национална конференция Енергия на бъдещето, гр. Варна
 • Пламен Богданов, 11 б кл. – отлично представяне с ел. проект на къща в състезание Аз мога, гр. Пловдив
 • Отборите на ПГЕЕ, класирани на 1 м.  на Областно първенство:
 • Баскетбол, девойки8 – 10 кл.
 • Хандбал, юноши8 – 10 кл.
 • Футбол, юноши8-10 кл.
 • Отбора по Шахмат , класиран на 3 м. на Областно първенство
 • Юношите, лекоатлети на ПГЕЕ- 1 м на Лекоатлетическа щафетна обиколка на Г.О
 • Ненко Ламбов, 11 б кл – Републиканско първенство по силов трибой, март 2013 г; 3 м. в движението тяга, 1 м. в движението лег (лежанка) и 3 м. в трибой приюноши
 • Участниците от Клуб Русофили и Театър 220 – 2 място на Регионален кръг на Театър на руски език, В. Търново и награда за най-добър спектакъл от български автор на финален кръг София; Театър 220 –грамота за отлично представяне на Национален фестивал, В. Търново и награда от Национален фестивал, Бургас за спектакъл на актуална младежка тематика

Ученици  от  ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ спечелиха

ПЪРВО МЯСТО в 46_тата лекоатлетическа щафетна обиколка на град Горна Оряховица

Ученици  от  ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ гр. Горна Оряховица спечелиха

ВТОРО МЯСТО – отборно и ПЪРВО индивидуално за Даниел Денев 

на ПЕТАТА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

 ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” бе домакин на юбилейно Великденско математическо състезание

На 20 април 2013 г.  в Г. Оряховица, В. Търново и в още 25 града в страната се проведе традиционната математическа надпревара. Вече 20 години инициатор наКоледното и Великденското математическо състезаниее СМБ – Изток, София. В нашия регион проявата се организира за десета поредна година от РИО-В. Търново и секциите на СМБ в Г. Оряховица и В. Търново с любезното съдействие на домакините от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. В юбилейната проява се включиха 330 ученика от 1 до 12 клас от Г. Оряховица, Свищов, Лясковец, Елена, Павликени,  Д. Оряховица, Джулюница, Първомайци, Камен,  Овча Могила и др. В продължение на 2 часа младите математици решаваха 15 тестовизадачи от 5 групи по трудност. За седмокласниците темата бе във формата на предстоящия национален тест, а за дванадесетокласниците – във формата надържавния зрелостен изпит.

690 ученика се надпреварваха в Г.Оряховица и В. Търново и участваха в общо класиране. Първите шест във всеки клас получиха грамоти и награди, а за следващите имаше поощрителни грамоти. Класирането е на сайта:  http://kms-vms.hit.bg/и на сайта на ПГЕЕ http://lomonosov-go.com/news/виж

УЧЕНИЦИ ОТ ПГЕЕ „М. В. ЛОМОНОСОВ“ СПЕЧЕЛИХА

ВТОРО МЯСТО НА РЕГИОНАЛНИЯ ЕТАП НА СЪСТЕЗАНИЕТО 

     „МОГА И ЗНАЯ КАК“

 Ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника “М. В.Ломоносов” гр.Горна Оряховица, учавствали в регионалният етап на състезанието “Мога и зная как”,проведено на 22.03.2013 година, се наредиха на второ място отборно.

                      В проведения  в Габрово кръг участваха възпитаници на професионални училища от Централна, Западна и Северна България. Денис Миленов – десети клас  и Даниел Денев в девети клас се класираха втори отборно за последния републикански кръг, които ще се проведе на 18,19,20 април в  Пловдив. Състезанието е включено и ще  се проведе по време на “ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ” под егидата на МОМН.

На всички участници бяха връчени грамоти, а на спечелилите- купи и награди, осигурени от спонсора търговска верига ЕЛИМЕКС .

      РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ „Ангел Кънчев“
Протокол
за резултатите от проведената на 09.03.2013г. Олимпиада по електротехника и електроника в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ гр. Горна Оряховица
Име Брой точки Оценка Анонимен номер
1 Николай Тодоров Гасеров 68 5,4 38
2 Диан Георгиев Димитров 66 5,3 44
3 Евгени Руменов Любенов 66 5,3 6
4 Александър Тодоров Венков 72 5,6 26
5 Иван Стефанов Стефанов 68 5,4 20
6 Ивелин Димитров Павлов 72 5,6 17
7 Александър Мирославов Пеначков не се явил
8 Валери Христов Димитров 72 5,6 14
9 Росен Николаев Николов 66 5,3 35
10 Ема Красимирова Димитрова 66 5,3 3
11 Георги Радославов Раднев 68 5,4 32
12 Венелин Людмилов Вълканов 70 5,5 24
13 Денислав Красимиров Руневски 74 5,7 29
14 Екатерина Димитрова Дочева 70 5,5 41
15 Християн Валентинов Гацов 72 5,6 23
16 Христо Александрович Айдаров 72 5,6 13
17 Петър Боянов Куцаров 76 5,8 34
18 Илия Маринов Чангов 70 5,5 11
19 Венцислав Цветанов Петров 76 5,8 43
20 Петър Асенов Асенов 74 5,7 40
21 Александър Георгиев Христов не се явил
22 Деница Руменова Димитрова 76 5,8 16
23 Кирил Милчев Димов 74 5,7 25
24 Иван Антонов Тонев 60 5,0 8
25 Петър Стефанов Топалов 74 5,7 46
26 Тодор Иванов Георгиев 76 5,8 19
27 Христо Емилов Иванов 74 5,7 22
28 Павлин Ангелов Петров 76 5,8 5
29 Мария Теодорова Петрова 76 5,8 28
30 Лора Тодорова Косева 76 5,8 2
31 Васил Крумов Апостолов 48 4,4 42
32 Петър Дамянов Билев 54 4,7 1
33 Иван Пламенов Иванов 54 4,7 37
34 Иван Николов Николов 64 5,2 30
35 Трифон Димитров Янчев 40 4,0 4
36 Ивайло Стоянов Георгиев 74 5,7 27
37 Красимир Николаев Караенев 28 3,4 39
38 Стела Стефкова Стоянова 56 4,8 10
39 Йордан Вергинов Йорданов 66 5,3 7
40 Николай Пенчев Пенев 74 5,7 18
41 Мартин Миленов Иванов не се явил
42 Любослав Венелинов Радков 58 4,9 21
43 Полина Стефанова Цанева 54 4,7 45
44 Даниел Петров Хрулев 72 5,6 15
45 Николай Веселинов Пулов 72 5,6 33
46 Станимир Тихомиров Станев 70 5,5 9
47 Михаил Селиев Спиров 74 5,7 12
48 Антон Димитров Иванов 76 5,8 31
49 Кристиян Трифонов Трифонов 48 4,4 36
50 Иван Ивайлов Петков 70 5,5 47
Комисия за проверка на работите на участниците в състав:
1. доц. д-р Георги Р.Георгиев – кат. ТИЕ – председател
2. доц. д-р Таня М.Стоянова – кат. ТИЕ:
3. доц. д-р Лидия Х.Георгиева – кат. КСТ:

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ (ГО) спечели областните ученически игри по баскетбол за девойки VIII-X клас.

Юношите останаха втори.

Ученици от Xe клас участваха в тържествена панахида във връзка със 140 години от обесването на ЛЕВСКИ


Участие в „Българо-китайски фестивал“ – посрещане на Китайската нова година в 

18 СОУ „Уилям Гладстоун“ 

 В 18-то СОУ „Уилям Гладстон” учениците спазиха обичаите и посрещнаха Годината на Черната водна змия с традиционни китайски песни и танци.Сред многобройните гости бяха и учениците от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ гр. Горна Оряховица.

На 10 февруари представители на ПГЕЕ бяха поканени в 18 СОУ „Уилям Гладстоун”, град София, където се проведе българо-китайски фестивал «Посрещане на китайската нова година»,  която е под знака на змията. Фестивалът бе органзиран и финансиран от институт Конфуций с помощта на Сдружението на училищата с изучаване на китайски език и култура в България. В него участие взеха ученици от 18 СОУ «Уилям Гладстон» и 138 СОУ «проф. Васил Златарски» гр. София, СОУ «Васил Левски» гр. Русе, ПГЕЕ «М.В.Ломоносов» гр. Горна Оряховица, Математическа гимназия «д-р Петър Берон» гр. Варна, както и студенти от СУ «Св. Климент Охридски», представители на институт Конфуций и Център за бойни изкуства «Мария» гр. Русе.

Сред официалните гости на фестивала бяха Н. П. Гуоу Йеджоу – посланик на Китайската народна република в България, г-н Лазар Додев – директор на дирекция „Организация и координация’ в МОМН, г-жа Галина Лилова – старши експерт чуждоезиково обучение в РИО – София-град; г-жа Ваня Станчева – старши експерт средно образование в РИО – София-град.

Може би на пръв поглед изглежда странно нашето участие там? Нищо подобно. В периода на криза в който живеем, в периода на конкуренция във всички сфери, логично е едно уважаващо имиджа си учебно заведение да търси всевъзможни пътища за развитие, както и да обогатява възможностите за реализация на своите възпитаници.

През есента Директорът на нашето училище – господин Филип Филипов беше сред учредителите на Училищния съюз за китайски език и култура. Китайската република е страната с най-добре и най-бързо развиващата се индустрия и икономика. Една държава с древна, хилядолетна история и богата, различна, непозната за нас култура крие скрит потенциял за бъдещето. И ПГЕЕ е сред малкото училища, които не искат да пропуснат този потенциал. Затова и през следващата учебна година очакваме доброволец от Китай, който ще води курс по китайски език, като обучението ще е чрез английски. Така освен обогатяването с един нов, непознат за нашето училище език, учениците ще усъвършенстват и знанията си по английски език. Присъствието на представител от чужда и различна култура ще разнообрази и разшири и извънкласната дейност в училище, както и културните прояви.

Ето защона 10 февруари участвахме във фестивала по случай посрещането на китайската нова година. Представителите на ПГЕЕ бяха Директорът – инж. Филип Филипов, Рена Дранкюлева – ръководител на студио „ТЕАТЪР 220”, две момичета от училищното театрално студио – Йоана Георгиева и Габриела Събкова бяха натоварени с отговорната задача да поднесат приветствие от името на нашата гимназия, а талантливият Богомил Бонев изпълни за всички присъстващи своя песен. Тримата се представиха достойно, пожънаха бурни аплодисменти и ни изпълниха с чувство на заслужена гордост. Защото те са ярко доказателство, че в ПГЕЕ учениците не само придобиват добри знания и професионални умения, но се учат на отговорност, работа в екип и в същото време имат възможността да развиват индивидуалните си качества, способности и заложби.

Коледно математическо състезание

8 декември 2012 година

резултати

Тази година отново ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ гр. Горна Оряховица бе домакин на традиционното коледно математическо състезание.

 Четвърти европейски ден за пътна безопасност

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е «Активно участие на младежите в безопасността по пътищата».

Целта, която си поставяме през този ден е да повишим чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания,

В нашата страна през 2011г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895, Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и смъртните случаи по пътищата на страната могат да бъдат избегнати и за това са необходими конкретни съвместни действия, за да опазим  човешкия живот.

Сигурни сме че всички споделяме тази тревога и желаем промяна на сегашното положение. Да предоставим възможности на голям кръг хора да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност.

Следва да съсредоточим нашите усилия за формиране от най-ранна детска възраст култура за безопасно участие в движението по пътищата, да повишим информираността на младите хора за необходимостта на младите хора да  спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Само обединените усилия на родителите, семействата, училищата и университетите, общините където живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят безопасност по нашите пътища.

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е «Активно участие на младежите в безопасността по пътищата».

Целта, която си поставяме през този ден е да повишим чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания,

В нашата страна през 2011г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895, Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и смъртните случаи по пътищата на страната могат да бъдат избегнати и за това са необходими конкретни съвместни действия, за да опазим  човешкия живот.

Сигурни сме че всички споделяме тази тревога и желаем промяна на сегашното положение. Да предоставим възможности на голям кръг хора да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност.

Следва да съсредоточим нашите усилия за формиране от най-ранна детска възраст култура за безопасно участие в движението по пътищата, да повишим информираността на младите хора за необходимостта на младите хора да  спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Само обединените усилия на родителите, семействата, училищата и университетите, общините където живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят безопасност по нашите пътища.

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е «Активно участие на младежите в безопасността по пътищата».

Целта, която си поставяме през този ден е да повишим чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания,

В нашата страна през 2011г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895, Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и смъртните случаи по пътищата на страната могат да бъдат избегнати и за това са необходими конкретни съвместни действия, за да опазим  човешкия живот.

Сигурни сме че всички споделяме тази тревога и желаем промяна на сегашното положение. Да предоставим възможности на голям кръг хора да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност.

Следва да съсредоточим нашите усилия за формиране от най-ранна детска възраст култура за безопасно участие в движението по пътищата, да повишим информираността на младите хора за необходимостта на младите хора да  спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Само обединените усилия на родителите, семействата, училищата и университетите, общините където живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят безопасност по нашите пътища.

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е «Активно участие на младежите в безопасността по пътищата».

Целта, която си поставяме през този ден е да повишим чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания,

В нашата страна през 2011г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895, Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и смъртните случаи по пътищата на страната могат да бъдат избегнати и за това са необходими конкретни съвместни действия, за да опазим  човешкия живот.

Сигурни сме че всички споделяме тази тревога и желаем промяна на сегашното положение. Да предоставим възможности на голям кръг хора да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност.

Следва да съсредоточим нашите усилия за формиране от най-ранна детска възраст култура за безопасно участие в движението по пътищата, да повишим информираността на младите хора за необходимостта на младите хора да  спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Само обединените усилия на родителите, семействата, училищата и университетите, общините където живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят безопасност по нашите пътища.

С решение на Европейската комисия, 25 юли 2012г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. Основна тема на деня е «Активно участие на младежите в безопасността по пътищата».

Целта, която си поставяме през този ден е да повишим чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението. Да се създадат подходящи условия младежите да участват активно в промяна, както на нагласите, така и в организирането и провеждането на конкретни мероприятия за подобряване на пътната безопасност на национално и регионално ниво.

Пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24 години. Всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания,

В нашата страна през 2011г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895, Загиват млади хора в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, без идея, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и голямата обществена търпимост към нарушенията предизвикващи тежки пътнотранспортни произшествия.

Нараняванията и смъртните случаи по пътищата на страната могат да бъдат избегнати и за това са необходими конкретни съвместни действия, за да опазим  човешкия живот.

Сигурни сме че всички споделяме тази тревога и желаем промяна на сегашното положение. Да предоставим възможности на голям кръг хора да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност.

Следва да съсредоточим нашите усилия за формиране от най-ранна детска възраст култура за безопасно участие в движението по пътищата, да повишим информираността на младите хора за необходимостта на младите хора да  спазват правилата за движение като условие за защита на своя живот и живота на останалите участници в движението.

Само обединените усилия на родителите, семействата, училищата и университетите, общините където живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят безопасност по нашите пътища.

 

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” Горна Оряховица спечели проект на тема „Усвояване на европейските иновации в областта на професионалното образование” на стойност 54 760  евро

20 ученика от специалност „Електрически инсталации” и „Електроенергетика” от ПГЕЕ „Ломоносов” ще проведат производствената си практика в град Виченца, Италия за период от три седмици.Проектът е на стойност 54 760 евро, които са подсигурени по програмата „Учене през целия живот”, секторна програма Леонардо да  Винчи, дейност Мобилност.

  Целта на проекта е бъдещите професионалисти да се запознаят задълбочено с производството на електроенергия от биомаса и геотермална енергия и приложат придобитите знания и умения в бъдещата си реализация. През последните години сме свидетели на стабилна тенденция за нарастване на дела на Възобновяемите енергийни източници в световен мащаб.

   В рамките на три седмици групата ученици ще практикува в производствени предприятия, ще се запознаят с европейските стандапти при изграждане на различните видове електрически инсталации, както и с особеностите на производство / чрез възобноваеми и невъзобновяеми енергийни изтчници/ , преноса, разпределението на електроенергия на Италия.

Поради нарастващите нужди и недостига на специалисти  от областта на Възобновяемите енергийни източници това ще им помогне за бъдещата им успешна реализация на пазара на труда.

    В проекта е залегнато обучение по английски език 120 часа + 30 часа технически английски, допълнителна професионална и културна подготовка.След завръщането си абитуриентите ще получат сертификат за  придобито ниво по Английски език, Сертификат за проведена проктика в европейска държава и Еvropass- мобилност.Придобитите документи отварят врати за работа на младежите за работа в целия младежите в в целия европейски съюз.Проектът е разработен от инж. Светлана Костова и Милена Конакчиева.

 

УЧИТЕЛКАТА ПО ИСТОРИЯ КИНА КОТЛАРСКА ОБРА ОВАЦИИТЕ НА СВОИТЕ КОЛЕГИ ОТ ГИЛДИЯТА вчера при официалното награждаване на най-добрите директори и педагози от областта. Тя получи статуетка и грамота за Учител на годината. Призът се дава от Регионалния инспекторат по образованието във Велико Търново за успехи в професията. Кина Котларска е учител по история в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. Ломоносов” в Горна Оряховица.

http://www.gorna.bg/read_news.php?id=1724

Средношколска борса в Горна Оряховица

Зам. кметът „Хуманитарни дейности и международни връзки” г-жа Йорданка Кушева откри официално Общинската средношколска борса на 8.05.2012 в 14:00 часа.

На откритата на 8 и 9 май в Младежки дом- Г. Оряховица средношколска борса ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” презентира специалностите, в които ще обучава кандидат-гимназистите и осмокласниците от общината.

Ученици на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ заедно с Искра Благинова – ръководителка по проекта“Да направим училището привлекателно за младите хора“ бяха приготвили за гостите ястия от „Европейската кухня“. 

 

Гости на борсата бяха Асен Александров – съветник на образователния министър Сергей Игнатов и зам. председател на Сдружението на директорите в средното образование и инж. Розалия Личева- началник РИО В.Търново.