Коледуване

                                                                                                                         

Обичаят Kоледуване се изпълнява в навечерието на новогодишните празници и се характеризира с ритуално шествие на група младежи, облечени в традиционни носии и носещи сухи дрянови клонки, украсени символично. Те обикалят улиците навръх коледа – 25.12 и влизат във всяка къща, благославяйки стопаните с характерни реплики, асоциращи се с пожелания за здраве, плодородие, просперитет на домакина и неговото семейство и изобщо най – добри пожелания за идната Нова година. От своя страна домакините даряват скъпите си гости с дребни парички или предмети, в знак на благодарност и за сбъдване на пожеланията.  

                                              

С коледните празници е свързан богат фолклор – обичаи, обреди, песни, наричания, пословици, гатанки. Коледните песни се изпълняват от дружини от момчета – “коледари”, водени от по-възрастен мъж – “станеник”. Те обхождат определена махала и пеят песните по пътя, пред къщата и вътре в къщата, като пожеланията са посветени на стопанина/домакина/, овчаря, ловеца, свещеника, момата, ергена, невестата, малкото дете!

Емилия Косева учител по български език и литература в ПГЕЕ е ръководител на група ученици, представящи различни български традиции. В навечерието на Бъдни вечер групата прдставя коледните обичаи в училища, детски градини и други организации. Представлението тази година беше на 14.12.2010 година след състезанието по електроника "Мога и зная как" и след кръглата маса на тема "Проблемите на младите хора в  процеса на общуване". Гостите, присъстващи на последните мероприятия имаха възможност да се насладят на песните на коледарите, на прикадяването на традиционната българска трапеза и разчупването на питата. Показахме, че уважаваме и съхраняваме българските традиции и обичаи.

 

След коледуването се състоя и награждаването от състезанието по електроника. Денят беше богат на събития. Последва почерпка на поканените от различни области на България гости.

Последни публикации