Френска кухня

Кулинарна изложба за Деня на франкофонията

Над 30 традиционни френски ястия подредиха в кулинарна изложба учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника “М. Ломоносов” в Горна Оряховица. Празникът беше посветен на Деня на франкофонията 20 март. За втори път в нашата гимназия се проведжда "Ден на френската кухня", организиран от Кина Котларска – учител по история.
Четири вида салати, 6 основни ястия и куп десерти бяха подготвили младите кулинари. Специалната изненада беше приготвянето на фондю, за което от училището бяха закупили и специален уред. Френският деликатес се забърква от три вида сирена с бяло вино. Всички опитаха и питката на тримата царе, позната като Галет де Роа, която се приготвя по Коледа като възпоменание на поклонението на тримата влъхви пред новородения Христос. За направата на традиционния хляб се използва многолистно тесто, в което се скрива зрънце бахар. Вярва се, че който изтегли парчето с бахар, ще бъде щастлив през цялата година. Той се провъзгласява за цар и се окичва с корона, разказа преподавателката по френски език в училището Кина Котларска. Най-странното ястие, което вкусиха учениците и техните гости, беше десерт от козе сирене, поднесено с джинджифил и мед. Най-малкият готвач, който също приготвил любимите си кексчета и питки за изложбата, е шестокласникът Александър Стефанов.
Празникът беше организиран от участниците в клуба “С нож и вилица из Европа”, който е създаден в гимназията по програма “УСПЕХ”. В него участват 11 ученици от различни класове, а с тях работи преподавателката Искра Благинова. В инициативата се включиха и младежите от 9 клас, които учат френски език. Още преди седмица те заедно подготвили менюто, като оригиналните френски рецепти старателно превели на български. По време на тържеството бяха показани презентации за характерните особености на кухнята в различните райони на Франция. Любопитната информация и рецептите към тях бяха оформени в брошури.
Това е поредната инициатива на младите франкофони от гимназията по електроника. Във фоайето на училището възпитаниците на Кина Котларска са подредили изложба с картички за Св. Валентин на френски език.

 

 

 

 

 

Последни публикации