Турция

КАПАДОКИЯ – ТУРЦИЯ – ОКТОМВРИ -2011г.

За новата учебна година в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов”стартира нов проект по програмата Учене прeз целия живот, секторна програма  Леонардо да Винчи, дейност партньорства на тема: “MICROCONTROLLER APPLICATIONS IN VOCATIONAL EDUCATION”. Проектът ще е с продължителност две години и в него ще участват учители и ученици. С него гимназията цели да сравни професионалното образование в различните европейски страни, методите за обучение в участващите училища, да  обмени най-добри практики и да ги приложи в своята работа. С участието си в проекта учениците  ще увеличат информираността си за значението на микроконтролерите в съвременния свят, ще доразвият професионалните си умения и визията си за бъдещата си реализация.
В периода от 9 до 14 октомври трима учители от гимназията и Директорът посетиха гр.Гюлшехир – Турция и взеха участие в първата среща между партньорите. Представители на един турски  университет и  9 професионални училища и от България, Турция,  Румъния, Словения, Австрия, Италия, Испания и Белгия се срещнаха за пръв път. Представена бе турската образователна система и професионалното образование в Турция. Учителите бяха посрещнати от Директорът на училището в Гюлшехир (което е и координатор на проекта) г-н Саид Генч и от координаторите Ертуурул Шенол и Нуман Челеби. Посетени бяха учебните кабинети, лаборатории и компютърни зали. Учителите  присъстваха на часове по Арабски език, Електротехника, Турски език и литература. Децата посрещнаха с особено вълнение учителите от различни европейски страни.

ТурцияУчастниците бяха посрещнати радушно и от  кмета на гр.Гюлшехир г-н Мустафа Дурсун и завеждащият отдела за образование в общината.   
 В програмата  на визитата бе включено и посещение на вторият турски партньор – факултета по Електроника, комуникационна и компютърна техника на Невшехирския университет. Факултетът се намира в съседният град Аванос, на брега на Червената река в красивата област Кападокия. Факултета  е открит през 2009 г. и е оборудван със съвременна апаратура, необходима за обучението на студентите. Представители на университета ще участват и в предстоящите международни срещи през следващите две години.

 Програмата бе наситена с множество работни срещи между координаторите на проектите, Директорите на отделните училища, както и между специалистите, които ще реализират инженерната част на проекта. Бе начертана рамката на проекта за следващите две години от партньорството. При следващите визити (първата от които ще е през януари в Италия) ще вземат участие и ученици от различните училища.


По време на визитата бяха посетени и едни от най-красивите места в нашата съседка – музея на анадолската цивилизация, старият парламент и мемориала на Ататюрк в Анкара,  скалните църкви в Гьореме, подземният град в Каймаклъ, местностите край Гюлшехир със символът на градчето – скалната гъба и много други красиви места в Кападокия.

Последни публикации