Италия

Визита на ученици и учители от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” в Сицилия по проект на програма Леонардо да Винчи

Група учители и ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” гр.Г.Оряховица  посетиха с конкретна задача училището  Istituto Professionale di Stato per l'Industria e l'Artigianato "Galileo Galilei"  в гр.Калтанисета,  Италия,  където взеха участие  във втора работна среща по проект на тема “MICROCONTROLLER  APPLICATIONS  IN  VOCATIONAL  EDUCATION”   на  програма Леонардо да Винчи, дейност – партньорства . Партньорите са 10 – разделени в три работни групи, а партньорските държави – осем /Турция, Румъния, България, Словения, Австрия, Белгия, Испания и Италия/.
Посещението  се проведе от 16ти до 21ви януари  2012 г.  и  включваше  срещи и семинари за ученици и учители в партньорското училище, посещение на местна фирма, работеща в областта на електрониката, както и екскурзии до забележителни места.
На партньорите  бяха  представени проекти, реализирани от италиански ученици  под ръководството на техни  преподаватели  по електроника.
По време на визитата  беше  представена материалната база на училището – компютърните кабинети и лаборатории, физкултурния салон и ателиетата по компютърен дизайн и музика.
Съгласно предвидената програма се  състояха  три работни срещи.
На 17.01.2012 г. се обсъди третото работно посещение в Румъния и се дискутираха  подробности , свързани с предстоящата мобилност.
По време на работните  срещи  на инжeнерите  на  18 и 19.01.2012 г.  се обсъдиха становища по възникнали проблеми в процеса на работа и се взеха важни решения  за  управление и финализиране на схемата в Румъния и на печатната  платка в Белгия.
При екипната работа със  схемните  модули  в оборудваните  за  целта  лаборатории,  учениците показаха   завидни  професионални  умения .
Паралелно с професионалните ангажименти по проекта италианските домакини следваха богата  културна  програма , която  осигури възможност за запознаване със сицилианската култура и бит – посещение на  архиологически музей в Калтанисета, сградата на общината и местния театър, Долината на храмовете в Агридженто,   забележителности на градовете  Палермо и Монреале, живописният курортен  град Таормина  с градския парк и крепостта на хълма, от която се разкрива невероятна гледка – включително  вулкана Етна.
Визитата приключи с посещението на завода за производство на микрочипове  „ST Microelektronics”  в гр.Катания, което  изключително впечатли всички партньори.
По време на мобилността в Италия нашите  ученици упяха да осъществят полезни контакти, да обменят опит  и да  упражнят комуникацията си на чужд език – английски.