България

Шеста среща между партньорите

по проект на програма Леонардо да Винчи

            От 15 до 19 октомври 2012г. в ПГЕЕ се проведе поредната среща между партньорите по проект на програма Леонардо да Винчи, дейност Партньорства на тема „Microcontroller Applications in Vocational Education”. В срещата взеха участие 9 от 10-те партньора по проекта от Турция, Румъния, Словения, Австрия, Италия, Испания и Белгия.Екипът на проекта – координаторът инж. Албена Павлова и учителите от ПГЕЕ инж. Елка Костова и инж. Росица Илиева бяха подготвили богата програма.

            През първия ден от визитата (15.10.2012г.) участниците бяха приветствани от директора на училището инж. Филип Филипов. На учителите и учениците от партньорските държави бе представена българската образователна система, в часност системата на професионално образование в България, системата за оценяване и спецификата на модулното обучение в ПГЕЕ. За целата бе подготвена презентация , представена от ученик от 12е клас.  Екип от ученици от 11е клас, под ръководството на инж. Росица Илиева представи кратък филм за България, разказаващ накратко нейната история, България в днешни времена, известни личности, културни ценности, както и кратко презентиране на региона и града. Последва кратка викторина, в която взеха участие представители на всички страни-гости.

            Гостите от 7 държави имаха възможността на разгледат учебните стаи, работилници, лаборатории и компютърни зали из трите корпуса на училището. Посетени бяха часове, докоснаха се отблизо с работата на българските си колеги.

            След обяд гостите бяха любезно посрещнати от зам.кмета на община Горна Оряховица г-жа Йорданка Кушева. В кратка презентация бе представен гр. Горна Оряховица и региона, а на ръководителите на всички делегации бе поднесен скромен подарък от името на общината.

            На 16.10.2012г. в компютърна зала на ПГЕЕ бе проведена инженерната среща по проекта.  Ученици направиха демонстрация на изработеното от тях устройство за управление на клавиатура, индикация и аналого-цифров преобразовател чрез микроконтролер PIC18F2550. Учителите инженери се запознаха с целия процес на разработка на българското устройство – използвани учебни материали, схеми, програми за симулация.  Демонстрирани бяха устройствата за микроконтролерно управление на белгийската, румънската и турската групи. На срещата бяха поканени и представители на фирма Елимекс, които демонстрираха управление на разнообразна периферия чрез микроконтролер PIC16. Разработките предизвикаха интереса и на учители и  ученици поради възможността им да се използват за учебна цел.

            В същото време в конферентната зала на ПГЕЕ се проведе и срещата между координаторите на партньорските училища. На срещата бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между партньорите и дейностите, които предстоят – подготовката на финалните продукти на проекта. До следващата среща, която ще се проведе в Испания трябва да се подготвят всички материали , представящи страните участници в проекта – култура, традиции, кратка информация за града и региона; престои и подготовка на ръководство за употреба на разработените устройства.

            За учениците бе организирано състезание по приложна електроника „Мога и зная как”, спонсорирано от фирма Елимекс. В състезанието взеха участие по един представител на страна, участничка в срещата.  ПГЕЕ бе представен от ученик от 10д клас-Денис. Регламента на състезанието изисква от участниците да изработят и пуснат в действие електронно устройство за време от един час. Първи се справи със задачата представителят на Италия Джоакино Гало, второто място бе за представителя на Австрия Максимилиян Зиклунг, а третото място остана за представителят на Белгия – Питър Ванхерк. Всички участници получиха сертификати за участието си в състезанието и подаръци от фирмата организатор.

            Срещата продължи с работа на групите на координаторите и на инженерите. Партньорите си  разпределиха предстоящите задачи, които трябва да се изпълнят до следващата  среща – в Испания.

            На 18.10.2012г. групата от учители и ученици се отправи на посещение в Технически университет Габрово, които са партньори на ПГЕЕ по проекта. Участниците бяха посрещнати от ръководителят на катедрата по Автоматизация,информационна и управляваща техника проф. Тошко Ненов. В заседателната зала на университета Заместник ректорът по Учебна дейност  доц. Петър  Петров представи университета, с неговите факултети , научна и международна дейност.  След това групата от учители и ученици посети лабораториите на катедрата по АИУТ, оборудвани с най-съвременна апаратура  в областта на микроконтролерите. На участниците са представени различни микроконтролерни приложения, които се използват в обучението. По този начин се придоби представа за нивото на обучение  в тази област и в сферата на висшето образование.

            На специална церемония в заседателната зала на университета директорът на ПГЕЕ инж. Филип Филипов връчи сертификати на всички участници в срещата. Учениците от всички гостуващи страни попълниха специални въпросници, които да послужат за оформянето на статитическата информация.

            На 19.10.2012г. бе организирано посещение на фирма Тремол SMD гр. Велико Търново, която е компания за електронни монтажи по договаряне. Учители и ученици се запознаха с SMD и PTH процесите при производството. Видяха в реални условия двете линии за SMD монтаж и съвременна спояваща система. Чуждестранните учители споделиха, че електронното производство на Тремол SMD  е най-съвременното  виждано от тях до този момент.

             По време на престоя си в България участниците имаха възможност да се докоснат и до традициите ни, културните и исторически ценности на регона. Специален кът в училището представяше традиционни български облекла и предмети. Фолклорна група, представена от ученици от ПГЕЕ представи на гостите традиционни български хора и песни. Всички бяха поздравени и от звездата на ПГЕЕ – Богомил Бонев. Учениците от клуба на училището „С нож и вилица из Европа” бяха подредили богата трапеза с традиционни български ястия. Вечерта продължи с караоке песни от различните страни  участници, както и с много забава. Всички ученици от гостуващите страни бяха настанени в приемни семейства и така придобиха представа за бита и начина на живот на българите.

            Подготвена бе и богата културна програма. Посетени бяха църкви и манастири в с. Арбанаси, църквата св.40 мъченици във Велико Търнов, историческият хълм Царевец и спектакълът „Звук и светлина”, Самоводската чаршия, улица Гурко и паметника на Асеневци; Домът на Хумора и Сатирата в Габрово, както и град Трявна.

            Надяваме се да сме оставили част от нашата балканска душа у всички участници в тази среща . Срещата бе наситена с много и разнообразни мероприятия, участниците получиха много нова техническа информация, както и придобиха представа за българската култура и традиции.

 

Последни публикации