Белгия

Брюксел-Антверпен-Геел-Брюж

 Представители на ПГЕЕ ”М.В.Ломоносов”- Горна Оряховица: директорът инж.Филип Филипов,двама учители и двама ученици взеха участие в четвъртата среща между партньорите  по проекта MICROCONTROLLER APPLICATIONS IN VOCATIONAL EDUCATION. Срещата се проведе от 7-ми до 11-ти май в гр.Геел – Белгия, в едно от училищата на Aсоциацията KOGEKA.

 

По време на работна среща белгийските ученици представиха структурата на своето училище.KOGEKA е общност от шест средни училища,намиращи се в североизточната част на провинция Антверпен в област Фландрия в Белгия. Училището, което е партньор по проекта, е Sint – Jozefinstituut. В него се обучават около 1600  ученици в пет различни професионални направления – електротехника и електроника, механика и мехатроника , дърводелство и строителство,кетъринг, селско стопанство. Срещата се проведе в лабораториите по електроника, но беше предвидена и обиколка на цялото училище,за да разгледаме материално-техническата база на всички направления.
Учениците разказаха и за историята на своята страна, за политическата система,както и за образователната система в Белгия. Накарая се проведе и развлекателна викторина, в която проверихме познанията си за Белгия и за нейните символи.
Програмата включваше и срещи между координаторите от различните страни,където се обсъждаха следващите стъпки по проекта. Една от следващите срещи ще се проведе в България, в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов”-Горна Оряховица.Интересът към страната ни и към нашето училище е голям и за това през октомври очакваме да гостуват в Горна Оряховица представители на всички страни,участници в проекта – Турция,Италия,Испания,Белгия,Румъния,Австрия и Словения.
Учениците- Радослав Радков и Мариян Маринчев, и тяхната преподавателка в областта на микроконтролерите- инж.Елка Костова, успешно представиха училището и на срещата между инженерите от проекта. При работата си в екип по разработването на устройството белгийски и български ученици показваха завидни професионални знания и умения.
Освен работните срещи програмата на визитата бе наситена и с богата културна програма.Посетихме Брюксел, централния градски площад и старинните му сгради, видяхме символите на града като „Манекен пис” и „Атомиум”. Посетихме Европейския парламент и специалната експозиция, посветена на историята на Европейския съюз, представена по особено атрактивен и интерактивен начин.Учителите  бяха настеанени в Антверпен, който пък се намира на около 50km от Геел – градчето, в което се намира училището. Придвижването се осъществява много бързо и удобно с влак – всичко е на около час път от Антверпен.
Особено интересно беше посещението на гр. Брюж. Обиколката на стария град с живописните канали бе организирана във вид на игра – City game. Бяхме разпределени в отбори,като във всеки отбор има само по един представител от страна. Отборите са снабдени с GPS, който задава маршрута на групата.На определени места по маршрута се появяват флагчета и въпроси, на които трябва да се отговаря. Въпросите са свързани или със сградата, намираща се в близост, или с историята на града и по този начин се прави кръг около стария център на града, обявен за световно наследство на ЮНЕСКО през 2000г.
В последния ден от визитата в Белгия бе организирано посещение на AUDI – BRUSSEL  – компания за производство на автомобилите АУДИ.Това бе поредната емоция (особено за учениците), организирана от нашите домакини.
Отмина поредната визита от партньорството. Работата в групите продължава. Предстои да се направи равносметка на първата година на партньорството. Да се подготвим за следващите визити, да продължим работата си по разработването на микроконтролерното устройство.Участието в проекта както на учители, така и на ученици от ПГЕЕ дава възможност да опознаваме чужди култури, да сравняваме образователни системи, да развиваме езиковите си умения и така ни прави по-пълноценни европейски граждани.