Мост над буйни води

Втора Година ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” работят по проект „Мост над буйни води” по оперативна програма „Коменски”, финансирана от Център за развитие на човешките ресурси.

Участници от Франция, Полша, България, Румъния   Испания и Италия се обединиха от идеята да построят „МОСТ”, по който тийнейджърите да преминат по-леко и безопасно към своята зрелост. Всяка страна избра своя „строителен материал” – за Испания – това бяха танците, за Румъния и Полша – песни и театър, за България и Франция – театър.

През декември 2009 г. 5 ученика от ТЕАТЪР 220 и клуб БАГАТУР към гимназията представиха пред партньорите в Полша един различен спектакъл. „Орисия” по мотиви от Елин Пелин и български фолклор. Богатството на българския фолклор бе представено с вплетен в спектакъла филм на възстановен обичай българска сватба.

Посещението на концентрационния лагер Аушвиц породи редица дейности, които не бяха планирани първоначално в проекта.

Дейностите през януари и февруари 2010 бяха посветени на 27 януари – ден в памет на жертвите на холокоста.

 • Изготвяне на табло за посещението в Аушвиц
 • Представяне на филм за посещението пред учениците от десетите класове, дискусия за човешките права
 • Участие в предаването “Искам да знам” на кабелна телевизия Евроком Царевец
 • Среща с делегация от побратимения руски град Череповец и ветерани от Втората световна война
 • Участие в конкурс, посветен на 65-та годишнина от победата над хитлерофашизма

По проекта ТЕАТЪР 220  подготви и представи:

1. Постановките:

 • „Службогонци” от Иван Вазов;
 • „Гераците” от Елин Пелин;
 • „Дванадесета нощ” по Шекспир.

2. Театър на руски език:

 • „Последен срок” – по Распутин;
 • „Съдба” по Елин Пелин.

3. За първи път театралите участваха във фестивал за детско-юношески театри на английски език. И първите успехи са налице:

 • Трето място през 2010 г. за спектакъла „Орисия”
 • Второ място през 2011 г. за хумористичната сценка „Банков обир”

По време на проекта ТЕАТЪР 220 се яви на Регионален празник на детско-юношеските театри „Малкият принц”, организиран от Община Велико Търново и читалище „Извор – 1873” с. Самоводене; на Национален фестивал на ученическите театри „Климент Михайлов” град Русе и на Международен младежки театрален фестивал „Океан от любов” – град Пазарджик.

Проектът е към своя край, но предстоят най-отговорните задачи.

От 4 до 8 април ПГЕЕ ще бъде домакин на последната мобилност по проекта. 52 ученици и учители от Франция, Италия, Полша, Румъния и Испания ще гостуват в нашия град. Домакините от ПГЕЕ са предвидили три работни ателиета – за български народни танци, за театър и едно ателие за приложни изкуства, в което ще запознаем нашите гости с традицията за изработване на мартеници. Всеки един от гостите ще изработи сам мартеница, която ще отнесе със себе си за спомен от България.

Като част от културната програма за гостите ще бъде организирана екскурзия до Велико Търново. Гостите ще разгледат крепостта Царевец, Самоводската чаршия, Стамболовият мост и паметника на Асеневци. Малко след празника на града ще могат да се разходят из старата столица на България.

В последния ден на своето гостуване всяка от гостуващите групи ще представи свое представление – танци, видеофилми, театрални постановки. Участниците в ателието за български народни танци ще демонстират наученото.

И естествено в последната вечер за всички участници ще бъде организирана  прощална вечер.

Някои от младежите вече се познават – от предишни срещи. Други се запознаха във фейсбук групата на проекта. Често си пишат, споделят, обсъждат теми, които ги вълнуват.

„Мостът”, който се опитахме да изградим, не само помага на нашите младежи да преодолеят бариери в общуване, да се справят с проблеми и конфликти, да повярват в себе си и в своите сили, да търсят пътища за своето личностно и емоционално израстване. Този „мост” също така свърза младежи от различни страни, с различна култура, с различни проблеми. Свърза ги, обедини ги и ние сме сигурни, че част от тези приятелства ще се запазят за дълго и дори един ден да изчезнат поради голямото разстояние – те със сигурност ще оставят в душите на всеки един участник незабравим и вълнуващ спомен.

Последни публикации