„Иновативните учители – успяващите ученици”

Иновативните учители – успяващите ученици”

проект по Програма „Eразъм+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование“

№ 2024-1-BG01-KA122-SCH-000236065

Въз основа на разработен, спечелен проект с 80 точки и подписан ДОГОВОР с Центъра за развитие на човешките ресурси гр. София и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ на 01.11.2024 стартира работата по проект „Иновативните учители – успяващите ученици”.

Период на проекта : 01.11.2024 до 30.11.2025г.

ПРЕДИСТОРИЯ:

С реализацията на този проект ние като обучаваща институция искаме да повишим репутацията на гимназия с работата по международни проекти и убедим обществеността-в това число ученици, родители и работодатели, че учейки през целия живот човек придобива нови знания, умения и опит в желаните от него области, които впоследствие спомагат за успешната бъдеща реализация на пазара на труда. Ползвателите са 8 учители обучавани в структурирани курсове и 12ученици с 2 придружаващи лица обучавани чрез участие в мобилности в държави от ЕС.

ЦЕЛИ:

 

-Повишаване на качеството на образованието, чрез подобряване на дигиталните умения и компетенции, използване на иновативни техники и технологии от ползвателите

-Интегрирането на добри практики , чрез прилагане на придобитите знания и опит в ПГЕЕ

-Разширяване на интегрираното чуждоезиково обучение сред ползвателите, стимулиране изучаването и прилагането на знания на чужди езици

-Придобиване на знанията в области, незасегнати в учебните програми – киберсигурност, изкуствен интелект, зелени умения, управление на стреса, мотивацията, поведението и др.

-Придобиване и надграждане на ключови компетентности в реални работни условия в държава от Европейския съюз и подобряване меките, професионалните, личните, умения и компетенции на учители и ученици чрез обучения в Португалия, Италия и Испания

-Опознаване на историята,традициите и културата на държави от ЕС.

 

РЕЗУЛТАТИ:

 

С реализирането на проекта ще се повиши адаптивността на учители и ученици в нова, непозната среда, ще се разширят и обогатят техните личностни, професионалните и езиковите компетенции.Тематиката на курсовете и обучението на ползвателите е различна, атрактивна, необходима, съобразена е с навлизането и постоянното развитие на зелените умения и дигиталните технологии, всекидневната работа в интернет пространството за учители и ученици защото „Иновативните учители са в основата на успяващите ученици“.

В процеса на обучение ползвателите ще придобият и прилагат знания, подобряват

цифровите и зелени умения и развиват цифрови компетентности и шансовете за бърза и успешна реализация.

След приключване на мобилностите и завръщането си всеки един от участниците ще създаде своя European skills passport , в него ще бъдат включени получените:

– Europass CV с включени придобитите знания, умения и компетентности,

– сертификат Europass мобилност на английски език,

– сертфикат за проведената практика в държава от Европейския съюз

– документи от проведената педагогическа подготовка

– валидиране на компетентностите с Европейската кредитна система за професионално образование и обучение (ECVET

– сертификат удостоверяващ нивото на владеене на английски език, оценено от OLS

 

Партньори:

– Sistema Turismo s.r.l., Itali

– COSMOSEED UNIPESSOAL LDA, Portugal

– TRIBEKA TRAINING LAB, SPAIN

 

ПОЛЗВАТЕЛИ:

 

Поток1 – Обучението на учениците от ПГЕЕ ще се проведе като краткосрочната учебна мобилност за период от 14 дена през юни – юли 2025г. в Римини, Италия. Предвидените мобилности , дават възможност на 12 ученици от IX-Х клас от направления „Електротехника и енергетика”, „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” и „Компютърни науки“, придружени от 2 учителя да проведат обучение в Римини, Италия. Ползвателите ще бъдат разделени на две отделни групи според професионалното си направление и интерес, но с

придобиване на допълнителни знания и умения в областите на Зелената еволюция и Изкуствения интелект.

Проектът ще стимулира учениците да повишат знанията и уменията си, да придобият нови и да ги приложат в реална работна среда, да усъвършенстват и чуждоезиковите и културните си компетенции чрез пребиваване в Италия.

 

Поток 2 и Поток 3- Участие на 8 учители в четири структурирани курса в две различни държави в ЕС по два курса в държава, в различен период от време във всяка от държавите.

В курсовете ще вземат участие учители от общообразователната и професионалната подготовка, а плануваните теми и съдържание на структурираните курсове са:

  • в Лисабон, Португалия:

-„Киберсигурност“ /работа в безопасна среда/ – ще е полезен за учителите от общо образование и силнотоковите учители, ще се демонстрира безопасната работата

-„Професионално ориентиране и мотивиране за младежи“ /необходимо за кариерното развитие на подрастващите/- учениците“- ще бъде полезен на учителите преподаващи по професионална подготовка с цел мотивиране на учениците от XI-XIIклас към учене и професионална реализация

  • в Малага, Испания:

-„Ориентиране към учене и поведение“ /изграждане на умения и навици за учене и поведение в подрастващите/

-„Управление на стреса в училище“ /въздействие и контрол върху стреса/

Темите за курсовете в Малага са насочени към повишаване мотивацията за ридобиване на нови знания, техники и кариерното ориентиране на учениците, управление на стреса, агресията и поведението, подходящи са за всички. Проектът ще стимулира учениците да повишат знанията и уменията си и да ги приложат в реална работна среда, ще усъвършенстват чуждоезиковите и културни компетенции чрез пребиваване в Испания.

Проектът е естествена среда за лично и професионално израстване:

–повишаване на адаптативността в нова непозната среда,

-обогатяване теоретичните знания и усъвършенстване на практическите умения с нови,

– Подобряване на умения и компетенции за използване на иновативни дигитални и зелени техники и технологии, внедрени в бизнеса в областите Енергетика и ИТ.