Румъния


В периода 26 –  31 март се проведе поредната визита по проект “MICROCONTROLLER  APPLICATIONS  IN  VOCATIONAL  EDUCATION”   в Румъния. Нашата група се сътоеше от 5 ученици Деница Димитрова -11ж клас,  Анита Дерижиян-10е клас, Моника Стоянова – 10е клас, Симеон Славков – 10е клас и Енчо Новаков – 10е клас. Визитата включва посещение на две училища, участници в проекта. Първо бе посетен партньора от гр. Хунедоара и училището  Grup Şcolar de Telecomunica Ţii Şi Lucrâri Publice. Визитата е изключително интересна и запълнена с богата програма. В лабораторията по Информатика се проведе инженерна среща, на която са обсъдени възникналите проблеми в процеса на разработка на устройствата, но основните задачи бяха изпълнени при визитата в другото румънско училище. Особен интерес предизвика мини изложбата с традиционни предмети от всяка държава участник в проекта – ние се представихме с традиционната българска роза и мартеница, представени от учениците атрактивно чрез презентация. Не може да се пропусне посещението в дворцовия комплекс Замъкът Хунедоара или двореца на Влад цепеш(т.н. граф Дракула), както и едноименнта цитадела в град Дева, която се извисява на хълм, който гледа към самия град.
 На 28 март групата отпътува за гр. Бая Маре за да посетим другият ни партньор по проекта COLEGIUL TEHNIC "GEORGE BARITIU”. Тук се  проведоха още две срещи- между координаторите и между инженерите, на която се финализира работата по платката като основен етап от планираните задачи. Останахме с чудесни впечатления от богатата материална база на училището, организацията на учебната дейност в него, както и от проведените мероприятия.
 Интерес предизвика и посещението на фирма ELEKTRO SISTEM, водеща в област Марамурес в производството на сглобяеми подстанции и износ на електрически съоръжения и системи за разпределение на енергия.
 Посещението завърши с екскурзия до манастира Barsana, „Мемориала на болката „ в Sighetul, където “историята бди, за да не забравяме никога…” Вечерта на 30 март отпътувхме за България изпълнени с  прекрасни чувства и в очакване на следващата международна среща в Белгия.