Мадрид

Група от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” посети партньорско училище в Испания

 

 

            От 10 до 15 март 2013г. представители на ПГЕЕ ”М.В.Ломоносов”- Горна Оряховица, взеха участие в седмата среща между партньорите  по проекта MICROCONTROLLER APPLICATIONS IN VOCATIONAL EDUCATION. Учениците Радослав Гатев от XIIe клас и Георги Димитров от XIe и техните ръководители инж. Елка Костова и инж. Албена Павлова посетиха училището партньор по проекта  в гр. Мадрид   – Instituto de educacion secundaria Palomeras Vallecas.

            През първият ден на визитата испанските партньори представиха своето училище. Със специално подготвена презентация учениците от IES Palomeras Vallecas ни запозна с културата на Испания – основни забележителности, храни, известни личности,  кратка история на страната и политическата система днес. По време на обиколка из училището гостите разгледаха лабораториите, класните стаи, компютърните зали и библиотеката.

            Съгласно програмата на визитата се проведоха няколко работни срещи- между координаторите и между инженерите, работещи по разработването на микроконтролерното устройство. Уточнени са всички финални продукти на проекта, които трябва да се представят по време на последната визита в Австрия, която ще се преведе през месец май: подготвени са културното списание на проекта, което представя всяка страна участничка в проекта; специално издание ще представи хронолигично всички дейности в проекта; подготвят се и ръководствата за употреба на разработените през времето на проекта устройства. По време на срещата между инженерите всеки партньор представи своите разработки. Нашата група успешно представи своята работа по разработката на софтуера за управление на клавиатура, както и работата си заедно с партньорите в групата по подготовката на ръководството за употреба.

            Програмата предвиждаше и посещение на две компании. На 13.03. посетихме INDRA в гр.Аранхуес – високо технологична компания, развиваща се в различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, отбрана и сигурност, комуникации. Вълнуващо беше и посещениято ни в един от заводите на европейския консорциум AIRBUS , намиращ се в близост до Мадрид.

            Освен работните срещи програмата на визитата бе наситена и с богата културна програма. Чрез панорамна обиколка на града успяхме да се докоснем до световно известни обекти като митичния стадион на „Реал Мадрид” – „Сантяго Бернабеу”, Кулите на Мадрид, централната част на града със запазената старинна архитектура, площада Пуерта дел сол, Плаза де Майор, красивите паркове на Мадрид. Имахме възможност да посетим два от кралските дворци – в Мадрид и в Аранхуес. Вълнуващо бе и посещението на известния музей „Прадо” с уникалните колекции от творби  на Ел Греко, Веласкес и Гоя .

            По време на визитата учениците бяха настанени в приемни семейства. Нашите ученици гостуваха на учител от испанското училище. Имаха възможност да се запознаят със свои връстници от Испания, Австрия, Белгия и Италия , докоснаха се до бита и културата на домакините си, успяха да комуникират със своите нови приятели, използвайки знанията си по английки език , научиха и малко испански език, обогатиха познанията си за европейската култура.

Последни публикации